Eilisissä eurovaaleissa pääsin kokeilemaan miten demokratia Ruotsissa toimii. Olipa jännittävää...

Yllättävän erilainen äänetyskäytäntö täällä, en ollut uskoa korviani kun sitä minulle etukäteen selostettiin. Omin voimin olin saanut selville, että puolueet ovat luoneet etukäteen vaalilistat, joiden järjestyksen mukaan ehdokkaat menevät läpi. Vaalilistojen järjestys on määräytynyt ilmeisesti kaikissa puolueissa jäsenäänestyksen mukaan. Näin ollen vaalipäivänä äänestetään enemmänkin puoluetta kuin henkilöä, sillä ne listan häntäpään henkilöt eivät vaaleissa läpi tule menemään. Tällä on varmastikin vaikutusta siihen, että yllättävän harvalla ehdokkaalla on esimerkiksi omat nettisivut. Blogin pitäminen onkin yleisempää... 

Vaalihuoneistojen ovella puolueiden (?) edustajat jakavat oman puolueensa vaalilistoja. Siinä sitten otetaan sen puolueen lista jota haluaa äänestää. Harhautukseksi voi tietysti kerätä kaikkien puolueiden listat mukaan äänestyskoppiin. Mietiskelin vaalisalaisuuden säilymistä... mitä jos perheen vaimo haluaisikin äänestää feministipuoluetta ja on äänestypaikalla miehensä kanssa, joka on svenska demokraterna -puolueen uskollinen kannattaja. Tuleeko avioero? Ainakin perheriita?  Svenska demokraterna on paikallinen oikeistopuolue, joka haluaa ulkomaalaiset ulos Ruotsista - lähettivät minulle ennen vaaleja mainoksensa. Heh. Että äänestä meitä.

Nonniin, takaisin vaalipaikalle. Halutun puolueen vaalilistan kanssa etsitään sitten itse äänestypaikka ja siellä rastitaan kopissa oman ehdokkaan nimi. Lista pistetaan kirjekuoreen ja kuori kiikutetaan vaalitoimitsijoille, jotka tarkastavat henkilöllisyyden ja ottavat vastaan äänestyskuoren. Siinäpä se. Mutta oli se hyvä, että mukana oli paikallista apua, muuten olisin ollut melkoisen pihalla käytännöstä. 

Ja sitten jännittävään lopputulokseen. Minun ehdokkaani ei mennyt läpi, mutta puolue oli yksi vaalien voittajista. Ja Ruotsitietämykseni on taas syventynyt asteen.